Street art in Valencia

street art valencia

Zin om een dagje kunst te snuiven in Valencia? Dat kan hier volop. Je kunt op een route in de open lucht een heel scala aan muurschilderingen zien. Maar er is ook een groot aanbod in graffiti werk. De meeste schilderingen en graffiti werken zijn gemaakt door kunstenaars uit de stad zelf. Het mooie van het verhaal is je kunt de route gratis wandelen.

De route gaat van start vanaf calle de Peydro richting Plaza de la Merced. Dat ligt vlakbij het plein Plaza del Ayuntamiento de Valencia. Op deze weg vind je verschillende muurschilderingen van kunstenaars Hyuro en Escif. Kunstenaar Hyuro is geboren in Argentinië en is samen met de Valenciaanse Escif een zeer succesvol duo. Escif wordt ook wel de bekende kunstenaar Banky genoemd onder de Spaanse bevolking. Het meest bekende kunstwerk van Escif komt uit de eerste fase van muurschilderingen. Het kunstwerk draait om een politiebusje, dit om politiegeweld en de relatie met de politiek in Valencia beter te maken. 

Als je verder loopt langde de Calle Peydro kom je uit op Plaza del la Merced. Rondom het plein vind je vele kunstwerken. Maar er is toch wel één eye-cather op het plein, Soberheid ook weer gemaakt door kunstenaar Escif. Het kunstwerk draait voornamelijk om de opgelegde bezuinigen in Spanje. Het kunstwerk uit zich met herten die bijna dood zijn met daarop spotlights getoond. Het doel van de kunstenaar was om te laten zien dat mensen altijd kijken naar bepaalde situaties maar hier zelf niks aan bijdragen. Zo ook met de bezuinigingen, het Spaanse volk keek toe maar heeft zelf niks gedaan om het probleem te verhelpen.  Met het kunstwerk wordt je niet per se op de feiten gedrukt, maar zodra je de achtergelegen gedachte weet van Escif begrijp je precies waarom het kunstwerk zo indrukwekkend is.

We verlaten plaza de la Merced en gaan door richting Calle Calabazas. Je ziet hier in de straat een schildering van wolven die rondom een taxi verspreid staan. Ook dit kunstwerk is gemaakt door het duo Hyuro en Escif. Wat de achterliggende gedachte van het kunstwerk is, is nog niet duidelijk. Wat wel zeker is, is dat het een stukje kunstwerk is waar je zelf een verhaal bij kan bedenken. Zo krijg je de leukste gesprekken met je medereiziger die waarschijnlijk een heel ander verhaal heeft bij het kunstwerk.

Als je doorloopt kom je langs Mercado central. Je kunt ervoor kiezen om hier even te stoppen om lekker te genieten in het zonnetje van een drankje maar je kunt ook de route gelijk vervolgen. Als je richting calle de Estameñería loopt zal je verschillende soorten graffitti tegen komen. In de straat is werk te zien van de Valenciaanse kunstenaar Esik. Hij vervulde de straten met heldere kleuren en abstracte vormen rond de jaren ’90. Nog steeds zijn de kunstwerken intact en mooi om naar te kijken.

Door richting Calle de Valencia kun je meerdere creaties van verschillende kunstenaars bekijken. Op dit gedeelte vind je kunstwerken van Valenciano Cere en Julieta XLF. De groep XLF heeft een grote bijdrage geleverd aan kunst in de stad. De kunstwerken duurden in totaal 12 jaar en je ziet bij ieder kunstwerk weer een stukje verbetering terug in het werk. De kunstwerken van Julieta XLF zijn makkelijk te herkennen door middel van zijn kleurrijke muurschilderingen die vol zijn met fantasiedieren, kinderen, planten en soms regenbogen. De kunstenaar zet dan ook zelden zijn handtekening op zijn kunstwerken. Kunstenaar Cere werkt in tegenstelling tot Julieta XLF eigenlijk vrijwel alleen maar met grijs en eenvoudige teksten. De teksten staan meestal symbool met een protest boodschap.

De volgende stop die je kan maken is op Plaza Tossal. Het plein ligt in de wijk el Carmen waar je indrukwekkende muurschilderingen kunt zien. Op het plein kun je een kunstwerk zien van Escif, het kunstwerk is een auto die op een dak van een gebouw is geïnstalleerd. Aan de andere kant van het plein is een abstract kunstwerk te zijn van Fasim. Het kunstwerk is een eerbetoon aan de slachtoffers van oorlogen. Je ziet in het kunstwerk ook elementen terug van de welbekende kunstenaar Picasso.

 

Vervolg je weg richting Calle Caballeros en steek over bij Plaza de San Jamie. In de hoofdstraat Calle Baja vind je prachtige muurschilderingen op voornamelijk gebouwen. Je ziet hier een kunstwerk van de Italiaanse kunstenaar Erica ll Cane. Je ziet op het kunstwerk een konijn die een kip wurgt. Dit staat symbool voor wat nou het beste ingrediënt is voor paella. 

street art valencia

Op de hoofdstraat kun je ook een kunstwerk zien van een kat die in vuur en vlam staat. Maar ook als je hierdoor loopt en je weg vervolgd naar Plaza del la Mossén Sorell kom je muurschilderingen tegen die voornamelijk slaan op de bloei van het leven.  Als je je weg vervolgd naar Calle de Corona zal je verschillende kleurrijke plant en bloemen kunstwerken bewonderen. Maar je ziet ook een Japans meisje terug in de kunstwerken die stuk voor stuk allemaal erg schattig zijn. Dit kunstwerk is ook weer gemaakt door Julieta XLF. Je kunt in de straat ook graffiti werk bewonderen van Eduardo Salvador en zelfs soms nog wel wat kunstwerken van Escif.

Op het kruispunt van Rue de la Beneficencia met Calle Ripalda zal je nog wat kleine tekeningen tegen komen van Julieta XLF. Ook zijn er kunstwerken aanwezig van de Spaanse kunstenaar Deih. Deze kunstenaar gebruikt voornamelijk duistere wezens en bijna levensoog en uitzichtloos de toekomst tegemoetzien. De kunstenaar is zich ook aan het ontwikkelen in Valencia onder invloed van de hiphop scene.

 

Bijna aan het einde van deze tour zie je aan de overkant van de Calle Na Jordana grootste maar vooral strakke en simpele kunstwerken. De muren zijn hier volledig ingevuld door de kunstenaars uit Valencia zelf. Dit stukje kunst mag je in de tour echt niet missen. Aan het einde van de Calle Na Jordana vind je het plein Plaza Pere Borrego. Vele gevels in de straat zijn hier in gekleurd door middel van kleine artistieke muurschilderingen. De tour eindigt in op het plein Plaza del Carmen.