De laatste stadpoort van Valencia, Torres de Serranos

torres de serranos valencia

Er staan na 12 stadspoorten momenteel nog maar 2 stadspoorten overeind. Eén poort stad aan de rand van de stad tegenover het park Turia. De poorten staan er al sinds de 14e eeuw en zijn gemaakt van kalksteen. Een kijkje nemen bij dit monumentale pand is dan ook zeker de moeite waard! Hieronder vind je wat informatie over de bouw van de poort, het gebruik en een stukje geschiedenis. 

Geschiedenis

De toren is ergens tussen 1392 en 1398 gebouwd. Waarom de poort de naam Torres de Serranos heeft gekregen is nooit helemaal duidelijk geworden. Een eerste theorie is dat het komt door de ligging van de poort. De poort staat in het noordwesten van de oude stad, die vroeger de weg naar de regio los Serranos leidde. Deze weg, een koninklijke weg kwam samen met de stad Barcelona. Een andere theorie is dat de belangrijkste familie daar in de gelijknamige straat woonde. De poort is één van de laatst overgebleven momnumenten van de stad Valencia. In 1865 begon de oude muur af te brokkelen. Momenteel kun je nog de overblijfselen van de andere poort bekijken, Puerto de Judios op het plein Plaza de Pinazo.

 

De poort werd als eerst een lange tijd gebruikt voor verdediging van de stad. Maar over het algemeen werd de poort als deze niet in gevaar was, gebruikt voor ceremonies en officiële entrees van ambassadeurs en koningen. De poort werd dan ook gezien als belangrijkste punt van de stad Valencia. Toen in 1586 de stad deels was afgebrand werd de poort omgebouwd tot een gevangenis waar vrijwel alleen maar edelen en ridders vast kwamen te zitten. In 1887 werd de gevangenis opgeheven en gingen de gevangen naar het klooster van San Agustin.

 

Toen de Spaanse burgeroorlog begon in 1936 werden de torens gebruikt als schuilplaats van kunstwerken van het museum uit Madrid, Museo del Prado. Omdat de muren niet dik genoeg waren werd er besloten om de muren met 90cm dikker te maken. Op de grond werd een combinatie van rijst en een zand werd op de grond gestort. De schilderijen hingen namelijk een etage lager. Door een extra dikke laag zouden de schilderijen ging trillingen krijgen en dus niet beschadigen. Onder leiding van José Lino Vaamonde werd de luchtvochtigheid en tempratuur geregeld. Alles moest onder controle zijn anders zouden de schilderijen alsnog vergaan.

 

De torens zijn een van de belangrijkst en best bewaarde monumenten van Valencia. Van de oude stadsmuur die op bevel van gouveneur Cirilio Amorós werd weg gehaald bleven de torens Quart Torres en Torres de Serranos staan. De torens waren vroeger de hoofdingang van de binnenstad van Valencia. Het was dus voor het volk belangrijk dat deze poort echt bleef staan. Naast de torens is er vrijwel niks overgebleven uit de tijd. Bijna alle andere archeologische ruïnes waren zo goed als weg gehaald dus moesten deze of gerestaureerd worden of er is nooit meer wat mee gedaan. Dat maakt de Torres de Serranos dus zo bijzonder voor de stad. Deze zijn op eigen kracht in de 19e eeuw weer opnieuw gebouwd en dus niet in de 21e eeuw pas opgeknapt door de gemeente van Valencia.

 

Bouw

De torens werden gebouwd onder leiding van Pere Balaguer. Hij liet zich inspireren door andere gebouwen zoals het klooster van Poblet of de deuren van San Miguel de Morella. Je ziet deze gelijkenissen ook zeker terug in de torens. De deuren en de veelhoekige torens kunnen je zeker afleiden uit de bovengenoemde gebouwen. De start van de poort begon op 6 april 1392. Door middel van dikke wanden en goed metselwerk was de poort zeer stevig geworden. De hoofdfunctie van de bouw was in eerste instantie om de stad te verrijken met mooie architectuur. Om de poort er representatief uit te laten zien werd een kalksteen gebruikt. Dit was makkelijk te bewerken voor beeldhouwers en niet geheel onbelangrijk het was erg stevig. In 1397 was de poort bijna af maar, er werd bedacht dat het een noodzaak was om toegang met de begane grond te krijgen door middel van een trap. De trap kwam er en zo werd het ook de ideale plek voor feestjes en het verwelkomen van belangrijk volk. Op 19 maart 1398 was de bouw van de poort dan eindelijk af.

torres de serranos valencia

Restauratie

In 1871 werd door de gemeenteraad besloten om de put, precies voor de poort op te vullen. Tussen 1893 en 1914 werd een grondige restauratie uitgevoerd door de Koninklijke Acedemie van San Carlos met onder leiding van beeldhouwer José Aixa. De poort werd weer teruggebracht naar zijn allereerst doel. De stad te beschermen en belangrijk volk ontvangen. Dat het een gevangenis is geweest zie je bijna niet meer terug. In 2000 is er een grondige schoonmaak gedaan en zijn alle muren en deuren opnieuw goed gewassen. Hierdoor is het uiterlijk van de stadspoort weer terug van weg geweest en dus zeker de moeite waard om een kijkje te nemen.

 

Huidig gebruik

Momenteel kun je de poort bekijken en de torens bewandelen. De torens zijn best hoog maar na de stevige klim zal je rijkelijk beloond worden. Het uitzicht die je dan kan zien over Valencia is werkelijk adembenemend. De poort wordt nog weleens gebruikt voor gebeurtenissen of belangrijke festiviteiten. Het meest voor de hand liggende festiavl waarvoor de torens ieder jaar weer gebruikt worden is Las Fallas. De torens worden dan gebruikt als groot decor met een podium waar meerdere optredens gegeven worden. De poort is uitgeroepen tot een historisch en artistiek monument in Valencia. Wil je de poort bezoeken? Dat kan. Je kunt er heel makkelijk naartoe lopen en een rondje om de buitenkant lopen. Wil je liever een kijkje nemen vanuit de binnenkant? Dat is ook mogelijk! Voor een kaartje betaal je €2 voor volwassen en kinderen onder de 7 jaar en 65+ betaal je €1. Iedere zondag kun je de poort gratis bekijken. Voor actuele openingstijdens wordt aangeraden om een kijkje te nemen op de website van Torres de Serranos. De poort is te vinden aan Plaza de los Fueros.