Paella in Valencia

Paella Valencia

Paella komt oorspronkelijk uit Valencia. Tegenwoordig kan je het eigenlijk overal in Spanje eten maar het komt toch uit deze stad. Er zijn veel verschillende soorten paella, meestal ligt het ook aan de regio waar je zit. Het hoofdingrediënt van paella is de rijst. Dit kan je eindeloos combineren met bijvoorbeeld schelpdieren, vis, kip, konijn en dit dan weer op tomatensaus op bijvoorbeeld op basis van inkt van een inktvis. Het belangrijkste van het bereiden van paella is dat de rijst wordt gekookt in een bouillon van vis, schaaldieren, kip en konijn. Het beste voor de paella is als het gemaakt wordt buiten op een houtskool verhitte paella-pan. De letterlijke vertaling van paella is dan ook pan(in het Valenciaans). Niet alleen wordt er in Spanje vaak paella gegeten maar ook is het een populair gerecht in Zuid-Frankrijk. Paella kan op vele manier bereid worden, maar de meest populaire bereiding is toch wel met erwtjes, bonen en paprika. In Spanje is de bereiding van paella van oorsprong een zondagmiddag gebeurtenis. Nog steeds eten vele families op zondagmiddag een grote pan paella onder het genot van een glas wijn of bier. Tijdens het feest Las-Fallas in maart kun je overal op straat paella eten. 

Paella komt dus uit Valencia, maar wanneer is deze nou eigenlijk ontstaan? Paella is ontstaan rond de 8e eeuw toen de typische paella-rijst werd verbouwd. De rijst was een grote korrel met groot absorberend vermogen. De rijst kwam en komt nog steeds uit de streek Albufera die naast de stad Valencia ligt. Vanuit hier is de Paella Valenciana ontstaan, met als hoofdingrediënten de lokaal aanwezige producten, konijn, kip en soms zelfs slakken. In een later stadium kwam er aan de kust van Valencia de Paella de Marisco. Paella Marinera en Arroz a la banda. Deze paella werden gemaakt van vis en schaaldieren. Nu worden er ook paella’s gemixt. Dan kan je dus een paella eten van kip, konijn en vis en schaaldieren. Deze paella’s noem je Paella Mixta. Je kan ook vegetarische paella eten, dan worden in de meeste gevallen de vlees en vis vervangen voor bijvoorbeeld artisjokken. Wat van oorsprong een boerengerecht was is nu een waar feestmaal in de stad Valencia.

 

Bij een paella valenciana is het essentieel dat de rijst die op basis van bouillon en de saus tomato frito goed is. De paella mag net niet plakkerig zijn maar mag ook zeker niet te droog zijn. De rijst moet precies genoeg vocht geabsorbeerd hebben. Een paella de marisco is meestal vochtiger dan een paella valenciana, maar is dan ook zachter van smaak. De bodem heeft vaak een smaakvolle kort waar je de paella van de bodem moet schrapen. Dit is een ware favoriet bij paella-eters. Paella moet altijd gereserveerd worden met citroen. Paella heeft zijn naam dus te danken aan het woord pan. Het woord komt oorspronkelijk van de Latijnse benaming patella. Maar er zijn ook andere theorieën hoe de naam paella voort is gekomen. Sommige beweren dat de naam komt van de traditie dat mannen vroeger eens per jaar voor hun vrouwen uit het dorp gingen koken. De restjes van voorgaande maaltijden werden gebruikt in het gerecht, het werd dus een erg vullende maaltijd. Vroeger zeiden de Spanjaarden para ella wat in een later stadium pa’ ella en uiteindelijk paella werd. De betekenis van para ella is in dit geval “voor haar”. Maar er is nog een laatste theorie, de hofhouding van Moorse koningen zouden rijstschotels bereidden op koninklijke banketten. Paella zou dan af geleid kunnen zijn van het Arabische woord restjes(baqiyah). Er wordt nog altijd aangenomen dat vooral Spaanse en Frans koningshuizen paella voorgeschoteld kregen.

 

Maar waar ga je nou echt lekkere paella in Valencia eten? Hieronder vind je de 3 beste plekken om de lekkerste paella te eten.

Paella valencia

Navarro

Dit restaurant bestaat al sinds 1951 en is momenteel alweer in de handen van de 3e generatie. De 3 zussen en hun neef zullen jouw zeker een heerlijke avond bezorgen. Het restaurant ziet er modern en levendig uit, maar je kan hier ook lekker buiten tafelen. De bediening is erg vriendelijk, er is een goede wijnkaart en je kan hier de echt traditionele paella valenciana eten. Je kan hier ook prima terecht voor een goed voorgerecht om bijvoorbeeld te delen met een groot gezelschap. En de desserts zijn hier een zekere aanrader! Al met al een ware beleving die je nog lang zal bij blijven. Je kan het restaurant vinden aan Calle Arzobispo Mayoral nummer 5. Als je van plan bent om hier te eten is het verstandig om te reserveren van tevoren!

 

Casa Carmela

Dit restaurant gaat ver terug in de tijd. Het restaurant in ontstaan in de jaren ’20. De oprichters José Belenguer en zijn vrouw Carmen maakten de paella helemaal zelf. Ze verbouwden hun eigen groente en fruit, haalde zelf vis van zee. In 1922 kwam het restaurant Casa Carmela tot staand, en nu is het nog steeds een groot succes. Onderhand is de huidige eigenaar al de 4e generatie die het restaurant met een capaciteit van 200 gasten, 40 paella’s per dag en 20 man personeel aan het runnen is. Het restaurant ligt nog altijd op dezelfde plek als de start, aan Malvarosa strand. Je kan hier echt authentieke paella eten en genieten van goede wijnen. Ook de voorgerechten en desserts zijn van erg goede kwaliteit. Het personeel zal er alles aan doen om jou met lach de deur uit te zien lopen! Je kan het restaurant vinden aan Isabel de Villena nummer 155.

 

Albufera

 

In Albufera kun je zien hoe er al jaren rijst verbouwd wordt. De paella rijst komt van oorsprong uit dit gedeelte van de stad Valencia! Leuk om te zien is dan ook hoe de rijstvelden eruitzien.  Met een boot kan je door de rijstvelden varen en kom je uit bij een traditioneel paella restaurant. De paella wordt hier nog altijd versbereid op houtskool vuur en je zal hierom soms even moeten wachten op je paella. Betekend wel dat deze echt vers is! Een goede paella moet uren boven de houtskool gemaakt worden, dus geduld is hier zeker op zijn plaats! Wil je de Albufera trip doen, met een 3-gangen diner? Klik hier voor meer informatie.