Dagtrip naar Madrid

dagtrip valencia madrid

Heb je altijd al de hoofdstad van Spanje willen bezoeken? Dit is je kans! Vanaf Valencia ben je binnen een uur met het vliegtuig in Madrid. Maar je kan ook met de auto, dit duurt dan ongeveer 3,5 uur maar je kan ook met de trein, dit zal ongeveer 1 uur en 3 kwartier duren. De stad Madrid telt ruim 3 miljoen inwoners, niet voor niets dus een van de grootste steden van Europa. Het historische karakter, de vele culturen en de aangename sfeer zorgt er dan ook voor dat Madrid tot een van de topbestemmingen van Spanje behoort. Hieronder vind je de leukste plekken om te bezoeken!

Bezienswaardigheden

Je kan in Madrid vele bezienswaardigheden bekijken. Denk aan mooie pleinen, straatjes, restaurants, musea en natuurlijk het voetbalstadion. Hieronder vind je de leukste highlights van de stad.

 

Plaza Mayor

Dit plein komt oorspronkelijk uit de 16e eeuw en werd toen Plaza del Arrabel genoemd. Pas een eeuw later werd de naam aangepast naar hoe wij die tegenwoordig kennen. Het plein heeft altijd in het middelpunt van de belangstelling gestaan. Er werden hier vaak markten, festiviteiten, stierengevechten en zelfs executies gehouden. Vandaag de dag komen er vooral toeristen naar het plein om te genieten van de oude gebouwen en op een terras plaats te nemen om een lekker drankje te drinken.

 

Palacio Real de Madrid

Dit is het koninklijke paleis van Madrid aan Plaza de la Armería. Het paleis werd gebouwd in de 18e eeuw in opdracht van Filips V. Na zo’n ongeveer 36 jaar bouwen was het paleis eindelijk af waar meer dan 3000 kamers in werden gevestigd. Tegenwoordig wordt het paleis niet meer gebruikt door de koninklijke familie, maar er worden nog steeds officiële staatsaangelegenheden gehouden. De eetzaal wordt graag gebruikt om belangrijke gasten te ontvangen dit omdat de eetzaal erg rijkelijk gedecoreerd is en dus erg indrukwekkend is om te zien. Rondom het paleis vind je de prachtige tuinen ‘Campo del Moro’ en meerdere parken zoals ‘Plaza de Oriente’. Het koninklijke paleis is deels toegankelijk voor publiek.

 

Mercado San Miguel

Deze markt is de bekendste van heel Madrid. Op de markt kan je genieten van allerlei Spaanse lekkernijen die zeker jouw smaakpapillen zullen doen springen. Tegenwoordig is de markt uitgegroeid tot een cultureel evenement met uiteenlopende activiteiten. Het gebouw is ongeveer 2000 vierkante meter en heeft zelfs 2 etages. Je kan op de markt kan je ook leuke souvenirs aanschaffen om mee naar huis te nemen!

 

Plaza de Cibeles

Dit plein in een van de rijkelijkste pleinen in Madrid. Met marmeren sculpturen, klassieke bouwwerken en een sprookjesachtige fontein. Midden op dit plein staat de ‘Fuente de Cibles’ vernoemd naar de godin van de natuur. In 1777 werd het geheel ontworpen door Ventura Rodriguez. De man stond toen der tijd bekend om zijn ontwerpen en inrichting van het klooster in Madrid. Rondom het plein staan nog veel meer mooie gebouwen die zeker de moeite waard zijn om te bekijken.

 

Musea

Je hebt in Madrid ontzettend veel musea die je kan bezoeken. Is het niet een museum over schilders dan gaat het wel over moderne architectuur. Alles is aanwezig in Madrid. Hieronder vind je de leukste musea.

 

Sorolla Museum

 

Dit museum staat centraal voor de Spaanse schilder Joaquín y Bastida. De kunstenaar heeft zijn bekendheid te danken aan zijn talent voor de schilderkunst. Hij maakte veelal portretten van mensen die in hun eigen omgeving werden geschilderd. Je kan in zijn eigen huis waar hij tot 1923 werkzaam is geweest zijn bekendste kunstwerken bekijken. Zijn bekendste werken zijn ‘El baño del caballo’ en ‘Paseo a orillas del mar’ allebei uit 1909. 

dagtrip valencia madrid

Museo del Romanticismo

Madrid heeft ook een museum over de romantiek gemaakt. In het jaar 1924 werd het museum al geopend voor het publiek zodat zij kennis konden maken met de Spaanse romantiek. Een belangrijke rol in het verhaal speelde Benigno de la Vaga-Inclán. Hij vond dat hij als kunst- en cultuurlifhebber iets moest doen om mensen te laten maken met de romantische kust. Via deze weg werd zijn collectie getoond en konden andere mensen kennis maken met wat hij al die tijd wilde. De collectie heeft veelal schilderijen maar ook meubels, keramiek en fotografie. Het hele museum is enorm romantisch aangekleed, dus als je hiervan houdt is dit zeker een aanrader.

 

Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofie

Dit museum heeft vooral kunst van de 20e eeuw in huis. De meest bekende schilders hangen in dit museum, denk aan Pablo Picasso, Salvador Daló en Míro. Tegenwoordig kan je de enorme collectie bekijken in een voormalig ziekenhuis die is ontworpen door de Italiaanse architect Fransisco Sabatini. Het museum is geheel gemoderniseerd met onder andere liften en andere moderne snufjes. Het museum past nu geheel in deze tijd.

 

Museo del Prado

Dit is het nationaal kunstmuseum van Madrid. Het museum heeft een zeer uitgebreide collectie van zowel Europese schilders als beeldhouwkunstenaars. De meeste objecten stammen uit de 12e een 19e eeuw. Het museum ging open in het jaar 1819, sindsdien is het museum alleen maar gaan uitbreiden met de collectie. Tegenwoordig kan je bijvoorbeeld grote kunstenaars als Veláquez, Fransisco de Goya, Rembrandt en Titiaan bewonderen. Het museum begon ooit met een kleinschalige collectie van ongeveer 300 kunstwerken. Onderhand kan je meer dan 1000 kunstwerken bewonderen in het museum. Kleine waarschuwing! De rijen voor dit museum zijn altijd erg lang.

 

Winkelen

 

Madrid is de hoofdstad van Spanje, dus je kan hier absoluut goed winkelen. Je kan hier winkelen voor de duurste merken maar ook gewoon terecht bij de Zara. De stad heeft alle bekende en zelfs de onbekende ketens in zijn bezit. Je kan de echt dure merken vinden in de wijk Sakamanca. Voor de merken die iedereen wel kent kun je terecht in de straten: Montera, Fuencarral en Hortaleza. Hier vind je de merken zoals Desigual, Superdry, Mango en ga zo maar door. Je kan ook naar de wijk La Latina, hier kan je iedere zondag 2e hands spullen kopen. Denk hierbij vooral aan kleding en hebbedingetjes.