Jamón in de Valenciaanse zon

Jamon Valencia

Valencia staat naast het heerlijke weer uiteraard ook bekend om haar verrukkelijke eten. Maar naast de tapas, paella en verse gamba’s wordt vaak over het lekkerste vlees van Europa heen gekeken;  Jamón Ibérico. Ibérico komt officieel van het zo geheten Spaanse ‘zwartpoot’ varken wat te herkennen is aan zijn zwarte poten en daardoor ook de bijnaam heeft gekregen: ‘Pata negra’. Dit varken wordt uitsluitend alleen in de vrije uitloop eikeltjes gevoerd, wat het vlees zijn unieke zo wat notige smaak geeft. Het vlees wordt gedroogd in zeezout voor 7 tot 12 maanden. Hier na wordt het vlees opgehangen voor 2 tot 5 (!) jaar in temperaturen tussen de 10 en 20 graden. Zo krijgt het vlees zijn sterke smaak en rijke aroma.

Maar dit pure ras van Ibérico varkens zijn duur te onderhouden door hun levens stijl en maken het vlees daardoor ook redelijk prijzig. Vandaar dat er verschillende kwaliteiten binnen het Ibérico vlees zijn.

 

En om jou het beste beeld te geven van wat het verschil tussen deze kwaliteiten zijn heeft About Valencia een lijst gemaakt met alle soorten Ibérico, zodat jij in Valencia het beste vlees voor de beste prijs kunt vinden. 

Jamón tot in de detail

Jamón Ibérico de Bellota: Het duurste van de Jamón Ibérico. Dit is de ‘crème de la crème’ van het Ibérico varken. Bellota wordt letterlijk vertaald naar ‘eikels’ in het Spaans. Bij de Bellota wordt het varken de laatste 3 tot 5 maanden los gelaten in het wild om de eikeltjes die van de bomen zijn gevallen op te eten tot ze niet meer kunnen. Dit geeft niet alleen een rijke en notige smaak, maar geeft het vlees ook nog een romig vol textuur door het vet van de eikeltjes.

 

Jamón Ibérico de Recebo: De Recebo kwaliteit van het varken ligt iets lager dan de Bellota. Nog steeds zijn de varkens 100% vrije uitloop alleen krijgen deze varkens minder eikels te eten in de omgeving. De smaak zal dus niet zo krachtig zijn als de Bellota, maar dat betekend niet dat het niet nog steeds 1 van de beste vlees soorten ter wereld is.

 

Jamón Ibérico Cebo en Cebo de Campo: De Cebo kwaliteit is de ‘laagste’ in de ranking. Maar Cebo is eigenlijk gewoon een heel andere smaak. Je moet het niet voorstellen als Bellota ‘alleen slechter’ maar een beetje als een ander vlees soort. Cebo is vaak veel zouter dan Bellota (hangt ook nog van de streek af) wat komt doordat het varken andere dingen te eten krijgt naast eikels. De varkens van de Cebo hebben wel minder vrije uitloop dus de kwaliteit is in principe lager, maar omdat de smaak zo anders is dan de Bellota zijn er een hoop mensen die de Cebo zelfs lekkerder vinden dan de hogere kwaliteiten.  De Cebo is daarnaast een stuk goedkoper. 

Jamon Valencia

Om het snel in beeld te zien zie je hier boven de ‘4 soorten’ Ibérico.

 

-Je hebt het 100% Iberische ras dat alleen eikeltjes eet, het zwarte label.

 

-Dan heb je het rode label. Één na hoogste kwaliteit van de Spaanse ham. Het principe is hetzelfde als bij het zwarte label alleen is vaak het ras niet 100%.

 

-Het groene label, vrije uitloop varken maar eet niet alleen eikeltjes. De smaak is heel anders dan bij de Bellota.

 

-Het witte label. ‘Laagste’ kwaliteit Ibérico. Hoeft niet perse vrije uitloop te zijn en eikeltjes te eten. Behoort nog steeds tot één van de lekkerste vlees soorten, maar komt niet aan de kwaliteit van de Bellota. 


Jamón locaties in Valencia

Patapuerca

Locatie : Carrer de la Historiadora Sylvia Romeu, 4

 

Dit winkeltje in carrer de la Historiadora Sylvia Romeu verkoopt niet alleen de aller beste Ibérico maar verkoopt ook de lekkerste Spaanse kazen en lokale wijnen. Perfect voor een dagje tapas dus!

Jamon Valencia
Patapuerca’s Jamon in Valencia bron: https://www.tripadvisor.es

Bodegas Gargallo

Locatie: Carrer de l'Almirall Cadarso, 3

 

Hoe wil je de ham? Recht voor je ogen vers gesneden om met een wijntje op te drinken? Of neem je het toch liever mee om buiten in de zon op te eten. Deze Spaanse bar in hippe wijk Russafa heeft een prachtige binnen locatie met naast de top kwaliteit Ibérico een heerlijke menu kaart. Een top plek om te bezoeken!

jamon valencia
Hippe Bodegas Gargallo Valencia Bron: http://diezbelmonte.com

Mangalano Para Comer

Locatie: Mercado Colón, 1

 

Beneden bij de Mercado Colón (de Comlumbus markt) vind je Mangalano Para Comer. Deze tapas bar heeft net zoals Bodegas Gargallo een heerlijke menukaart en uiteraard de overheerlijke Pata Negra waar zij zich in specializeren. De locatie van deze tapas bar is schitterend, dus als je een dagje ‘sight seeing’ en goed eten wilt combineren is dit de plek. 

jamon valencia
Mercado Colón Valencia Bron: http://mercadocolon.es/