Bezienswaardigheden in Valencia

Valencia is een stad van cultuur, wetenschap, kunst en verrukkelijk eten. Van prachtige oude kathedralen tot de modernste musea heeft Valencia de meest indrukwekkende bezienswaardigheden.

Maar waar moet je beginnen? Daar helpen wij jou mee

TIP! Deze lijst volgt onze prachtige wandelroute, neem een kijkje op de pagina om het beste van Valencia mee te maken samen met deze lijst van bezienswaardigheden!

 

Plaza de la Reina

 

Voor als je de wandelroute volgt is dit het begin van onze tocht. Als je de route niet volgt is Plaza de la Reina in ieder geval makkelijk te bereiken met het openbaar vervoer.

Plaza de la Reina betekend letterlijk vertaald “het plein van de koningin.” Het plein is namelijk toegewijd aan de koningin María de las Mercedes de Orleans. María was de eerste echtgenote van de koning van Spanje, Alfonso XII in 1874 tot 1885. Op 23 januari 1878 trouwden koning Alfonso XII en zijn María en werd er besloten dit plein voor hen te maken. In de toen komend jaren werd er weinig aan het plein gedaan. Het duurde vele jaren later tot het plein gerenoveerd werd in het plein dat wij nu kennen.

In 1950 opende de gemeente van Valencia namelijk een wedstrijd om het plein te renoveren. De Valenciaan Alberto Figuerola won de wedstrijd en zijn ontwerp toverde het plein om zoals het nu is. Zo werd in 1959 de eerste fontein op het plein geïnstalleerd.

 

Aan het Plaza de la Reina vind je de kathedraal (catedral) van Valencia. De beginselen van deze kathedraal gaan terug tot in de 13e eeuw na Christus. In de jaren daarna is de kathedraal vaak aangepast en veranderd. Hierdoor zie je veel verschillende bouwstijlen, zoals romaans, barok en gotisch. Ook zit er bij het kathedraal een bijbehorend museum waar je prachtige schilderijen kunt bewonderen. Voor meer informatie over het museum kunt u naar onze pagina kerken.

bezienswaardigheden valencia
Plaza de la Reina bron: http://quarthostel.com/plaza-de-la-reina/

Palacio Marques de dos Aquas.

Ook op de wandelroute te vinden staat in de Calle Marques de dos Aquas het spectaculaire keramieke museum. Het bijzondere aan dit museum is dat niet alleen de keramiekcollectie prachtig is om te bekijken, maar ook het gebouw zelf. Dit gebouw is zelfs zo bijzonder dat sinds 1941 het een Spaans historisch-artistiek monument is geworden. Zowel de buitenkant van het paleis als de originele privékamers binnenin zijn erg bijzonder om te zien. Of je het paleis mooi vind is een ander verhaal, want met haar bruin getinte kleuren en opvallende versieringen vindt niet iedereen het klassiek mooi.. Maar dat mag je natuurlijk zelf bepalen!

Openingstijden:

Maandag: gesloten
Dinsdag t/m zaterdag: 10.00–14.00 uur en 16.00–20.00 uur
Zondag en feestdagen: 10.00–14.00 uur
Het museum is gesloten op 1 januari, 1 mei, 24 en 25 december en 31 december.

 

Entreeprijs

€3,-
Gratis op zaterdagmiddag (vanaf 16.00) en de gehele zondag
Gratis voor kinderen tot 18 jaar, 65+ en studenten

 

bezienswaardigheden valencia
Bron : https://www.tripadvisor.es/

Plaza de la Virgen

Niet ver van de kathedraal van Valecia ligt Plaza de la Virgen, wat één van de mooiste pleinen en bezienswaardigheden van Valencia is. Dit plein is gemaakt van een marmeren vloer en kijkt uit op de kathedraal en de kerk Iglesia real basilica de Nuestra Señora de los Desamparados. Niet te vergeten is ook de prachtige fontein in het midden van het plein dat elke donderdag om 12 uur samen komt met het watertribunaal (oudste van Europa). Het staat zelfs op de lijst van UNESCO.

 

Het plein Plaza de la Virgen ligt in de wijk La Seu. De oorsprong van het plein komt helemaal uit de romeinse tijd. Nu is het een fijn plein een heerlijk kopje koffie te drinken! De fontein (officieel Fuente Del Agua de la Acequia) komt uit 1976 en werd gemaakt door de beeldhouwer Manuel Silvestre Montesinos. Wat goed is om te weten is dat het beeld geen beeld van Neptunes is (wat veel mensen denken), maar de Turia rivier met daaromheen acht naakte vrouwen die staan voor de belangrijkste irrigatiekanalen uit de provincie Valencia. Water en irrigatie zijn namelijk erg belangrijk voor Valencia!

bezienswaardigheden valencia
Bron: http://www.lasprovincias.es/valencia-ciudad/

De Jardin del Turia

 

De belangrijkste rivier van Valencia, de Turia, heeft een zeer rijke geschiedenis. De Jardin del Turia was ooit een grote rivier die overstromingen moest voorkomen. Maar helaas vond er in 1957 een grote overstroming plaats waar zelfs de rivier niet tegen bestand was. Bij de overstroming was er ongekend veel schaden en heeft het talloze mensen levens gekost. Na deze verschrikkelijke gebeurtenis is besloten om de rivier om te leggen en gedeeltelijk droog te leggen. Als de rivier weg was wou de regering er een snelweg in de plaats voor aan leggen, maar gelukkig kwamen de Valencianen daar tegen in opstand en is er uiteindelijk besloten een groene zone van te maken. Zo werd in 1986 het Turia park officieel geopend.

 

Wat te doen in het park

Door het 9 kilometer lange park kun je heerlijk wandelen, fietsen of hardlopen! Je komt langs sportvelden waar locals voetballen en prachtige gebouwen. Daar naast niet te vergeten de highlight van Valencia: de Stad van Kunst en Wetenschap. Het Turia park eindigt bij deze moderne stad. Aan de hele andere kant van het park vind je de dierentuin Bioparc en een wat kleiner parkje, namelijk Parque de Cabecera. In het Turiapark zijn helaas weinig spots voor een hapje en drankje, dus een leuker idee is je eigen picknick pakket mee te nemen om lekker in de zon op te eten!

Mercado Central

In 1839 werd er in Valencia de Mercado Nuevo geopend, een straatmarkt en het begin van het beroemde Mercado Central. Het probleem echter was dat Valencia steeds meer groeide en de straat markt eigenlijk te klein begon te worden. Daarom kwam de gemeente samen om een nieuwe, grotere markt te bouwen. Uitendelijk werd in 1928 werd de constructie van de markt afgemaakt door architecten Enrique Viedma en Ángel Romaní en werd de markt geopend zoals wij hem nu kennen.

De Mercado Central is een ‘must see’ als je naar Valencia gaat. Je kunt er verse groenten en fruit kopen, gamba’s, olijven, noem maar op. Ook is de indrukwekkende architectuur alleen het al waard om er heen te gaan. Met prachtige gedetailleerde ramen, blauw en gele keramieken tegels en een hoogte van wel 30 meter. Ook is de markt heel makkelijk te bereiken met openbaar vervoer!

 

Wat is er te vinden?

De markt heeft genoeg plek voor 959 kraampjes. Hoeveel er staan is moeilijk te zeggen, maar de ruimte zegt al genoeg; een hoop dus.  In totaal is de Mercado Central 8.160 m2 en het is in twee zones verdeeld. Het ene deel van de markt is voor vis, het andere deel is voor groente, kruiden, vlees, brood, etc. Ook was er vroeger een 3de verdieping die als visveiling werd gebruikt, maar tegenwoordig is dit een parkeerplaats.

bezienswaardigheden valencia
Bron: https://gourmetvalencia.net

Ciudad de las artes

 

Eén van de bekendste highlights en bezienswaardigheden van Valencia is de Ciudad de las artes, de stad van kunst en wetenschap. Deze prachtige ‘stad’ bestaat uit het L’Umbracle, Palau de les Arts Reina Sofia, L’Oceanogràfic, L’Hemisfèric, het Museu de les Ciències Príncipe Felipe en het Agora.

 

L’Umbracle

Deze spectaculaire tuin bestaat uit 2 delen, een openlucht discotheek en de tuin met planten, bloemen en palmbomen. De discotheek is geopend durend de zomer maanden en is het echt waard om mee te maken. Dansen in de zwoele zomer nachten van Valencia is werkelijk een ervaring. De lange tuin is het hele jaar geopend en kun je rustig door wandelen. 

Palau de les Arts Reina Sofia

Dit deel van de stad wordt gebruikt voor opera en tentoonstellingen. Vandaar dat ze dit gebouw ook wel het Operagebouw noemen. De prachtige architectuur kun je van buiten ook uren bewonderen, laat staan de omgeving om het gebouw heen. 

L’Oceanogràfic

Dit aquarium park is het grootste van Europa. Van krabben en kwallen tot haaien en zeeleeuwen is het een prachtige ervaring voor jong en oud. Alle dieren hebben hun eigen aquarium en worden gevoerd waar je bij zit!

 

Openingstijden
Maandag t/m zondag: 10.00-18.00/20.00/1.00 uur (afhankelijk van dag en maand)
Enkele keren per jaar: 12.00-18.00 uur

 

L’Hemisfèric

L’Hemisfèric of ook wel ‘het oog genoemd’ krijgt zijn bijnaam door de vorm van het gebouw. Dit menselijk oog gevormde gebouw is een reuzen bioscoop waarbij alle films liggend worden bekeken op ligbanken. Er wordt ook gebruik gemaakt van het beste en de nieuwste geluid en film technieken. Als je tijd hebt om naar binnen te gaan en een film te kijken is het zeker de moeite waard!

 

Openingstijden

De bioscoop is elke dag vanaf 10.00 uur geopend. De draaitijden van de films verschillen per maand. Kijk hier voor het overzicht van deze maand.

 

Het Museu de les Ciències Príncipe Felipe

Verboden NIET aan te raken, verboden NIET te voelen en NIET te denken. Het motto van dit wetenschaps museum zegt al genoeg over wat je binnen kunt doen. Je kunt hier allerlei experimenten doen met wetenschap en technologie. Dit is niet alleen voor kinderen, het is interessant en indrukwekkend voor jong en oud!

 

Openingstijden
Laagseizoen (7 januari t/m 17 maart en 13 oktober t/m 22 december)
Ma t/m do van 10:00 – 18:00
Vrij t/m zo van 10:00 – 19:00

 

Middenseizoen (18 maart t/m 30 juni, 19 september t/m 12 oktober, 5 t/m 11 december)
Ma t/m zo van 10:00 – 19:00

Hoogseizoen (1 juli t/m 18 september)
Ma t/m zo van 10:00 – 21:00

Speciale openingstijden
1 januari van 16:00 – 20:00
24 december van 10:00 – 14:00
25 december van 16:00 – 20:00
31 december van 10:00 – 18:00

Het Agora

Het nieuwste gebouw van de stad wordt gebruikt voor exposities, concerten en congressen en het Valencia Fashion Week. Je kunt het gebouw helaas niet buiten deze evenementen betreden maar is wel te bewonderen van buiten!

Albufera

21.000 hectare aan bomen, bloemen, planten en wilde dieren. Dit zijn een paar dingen die te vinden zijn in dit prachtige zoetwater natuurgebied in het zuiden van Valencia. Met de spectaculaire uitzichten is dit niet alleen het ultieme rustgevende gebied rondom Valencia, maar ook één van de meest romantische. Met een bootje over de stille wateren varen, de zonsondergang over de horizon mee maken en als afsluiter echte authentieke Paella. Als dit als muziek in de oren klinkt is Albufera the place to be.

 

Waarom hier Paella eten?

Het meer in Albufera wordt ook gebruikt om rijst te verbouwen, wat uiteraard het hoofd ingrediënt is van dit Valenciaanse gerecht. Uit het meer wordt ook vis gehaald wat in de Paella terecht komt. Als je van deze Paella wilt genieten en het natuurpark daarbij wilt ervaren neem dan een kijkje naar onze Albufera tour met aansluitende authentieke Paella. Een ervaring die je niet mag missen!

 

La lonja de la seda

Wat voor vele toeristen misschien onbekend in de oren klinkt is La lonja de la seda voor Valencianen een monument om trots op te zijn. In 1533 werd het gebouw gebruikt als een zijde beurs (la seda betekend ook zijde) waar veel zaken werden gedaan. Het is een prachtig voorbeeld van Valencia in haar top punt van de gouden eeuw die daar toen speelde. Nu wordt het monument beschermd door de UNESCO en staat het op de lijst van wereld erfgoed(!).

 

Plaza de Toros

In het centrum van Valencia ligt Plaza de Toros. Hier staat het prachtige stierengevecht arena dat je gelijk de impressie van het Colosseum geeft. Tussen 1850 en 1860 werd deze arena gebouwd en nog steeds wordt hij gebruikt voor stieren gevechten en evenementen! Er kunnen wel tot 10.000 toeschouwers in de arena, een indruk wekkend aantal.

Stierengevechten is nog steeds een controversieel onderwerp. Of je er van houdt of niet is dit deel van de Spaanse cultuur en worden de wedstrijden nog steeds georganiseerd en bekeken. Kijk je er zelf liever niet naar? Dan worden er nog genoeg andere evenementen in de arena georganiseerd. Hou het dus goed in de gaten wanneer je in Valencia bent!

 

Museum

Op het Plaza de Toros staat ook een museum dat bij het plein hoort, Museo Taurino. Hier kun je alles leren over de geschiedenis van stiergevechten en de metadors. Je kunt echte kleding bekijken en de voorwerpen die bij de sport gebruikt worden. Het is zeker interessant om te bekijken, ook als deze sport niet je favoriet is!

 

Stranden van Valencia

 

Wat misschien vanzelf sprekend is moet toch echt in onze lijst van bezienswaardigheden staan: De stranden van Valencia. Het Malvarossa strand in Valencia is het bekendste en daarbij ook het meest toeristische, maar als je in Valencia bent moet je er toch echt geweest zijn. Het prachtige lange strand heeft meer dan genoeg plek voor iedereen die van de zon en zee wilt genieten en aan het strand ligt een lang pad waar je over kunt wandelen en langs talloze winkeltjes kunt kijken. Hoe het werkt met de stranden in Valencia en de juiste strand voor jou vinden? Kijk dan verder op onze stranden pagina.