Ruzafa, de hipste wijk van Valencia

ruzafa valencia

Ruzafa is één van de hipste en bruisende wijken van Valencia. Overal zijn gezellige en hippe bars, heerlijke restaurantjes en creatieve winkeltjes te vinden waar jij je dagen mee kunt vermaken. Ruzafa behoort eigenlijk tot het grotere district l’Eixample, maar door de bekendheid die de hippe buurt heeft gekregen lijkt het bijna een stadje op zich.

 

Wat verwarrend kan zijn is dat de buurt verschillende namen heeft, namelijk Ruzafa en Russafa. Dit komt omdat ‘Ruzafa’ de Spaanse benaming is en Russafa de Valenciaanse. Oorspronkelijk komen allebei de woorden zelfs van het Arabische woord Ruṣāfatu, wat ‘tuin’ betekend. 

Ruzafa en haar bewoners

Ruzafa is een prachtige mix van iedereen die van Valencia wilt genieten. Je komt er een hoop studenten tegen, maar ook veel Valencianen die van de mode en moderniteit houden. Ruzafa is ook een heel multicultureel district, wat ook duidelijk terug te vinden is in de diversiteit van de cafés en restaurantjes. Zelfs de ochtenden van de omgeving zijn gezellig en levend, wanneer jong en oud naar Plaza Barón de Cortes gaan om in de markt van Ruzafa heerlijke verse producten te kopen. En de avonden en middagen zijn altijd gezellig, want 24 uur per dag is er leven te vinden in Ruzafa.

 

Dagje Ruzafa

Ondanks dat het nacht leven is Ruzafa een belevenis op zichzelf is, hoef je niet perse uit te gaan om van de buurt te genieten. Als je ’s ochtends door de straten loopt van Ruzafa zul je overvallen worden met kleuren, kunst en bezigheden van de locals. De mooie typische Spaanse huisjes en architectuur die in de omgeving te vinden is kun je ook al bewonderen, maar je zult waarschijnlijk verleidt worden door de mix van geuren die je mee slepen om een lekker hapje te gaan eten. Zelf kun je uiteraard ook naar de markt van Ruzafa gaan om heerlijke verse producten te kopen, maar er zijn ook genoeg gelegenheden om goed te ontbijten. Kijk lekker rond en je zult de leukste cafétjes of restaurantjes tegen komen!

 

Na je ontbijt kun je verder de straten bewonderen, of je kunt naar een cultureel evenement of theater gaan. Ruzufa heeft namelijk ook een prachtig theater en organiseert daarom een hoop culturele bezienswaardigheden. Als je na een tentoonstelling nog steeds geen genoeg kunt krijgen van de wijk kun je naar het prachtige Iglesia parroquial de San Valero y San Vicente Mártir. Dit kathedraal staat in het hart van Ruzafa en is zoals de vele andere monumenten van Valencia indrukwekkend om te zien. Van binnen is het prachtig bekleed met goud en wit, wat verbrand is in de Spaanse burgeroorlog in 1936 maar gerenoveerd in 1939. Ook staat het Plaza de Toros officieel net in Ruzafa. 

ruzafa valencia

Nu je de middag hebt doorgebracht cultuur en kunst te bewonderen is het tijd om even bij te komen met een heerlijke lunch. De locals zullen nu ook lekker aan het lunchen zijn dus kun jij je er goed in mengen. Naast Spaanse tentjes heb je ook ongelofelijk goede Argentijnse of Italiaanse restaurantjes waar je een goeie lunch kunt krijgen. Laat je niet misleiden dat je in Spanje alleen Spaans moet eten, andere culturele gerechten maken ze net zo authentiek!

 

Wanneer je een paar uur hebt doorgebracht van je wel verdiende maaltijd te genieten begint het leven pas echt in Ruzafa. Wat voor ons ‘etenstijd’ is in de avond is voor de Spanjaarden het einde van de lunch. De straten zullen nu bruisend zijn met mensen die lekker wat aan het drinken zijn en van de gezelligheid genieten. Je kunt nu lekker wat gaan drinken in één van de gezellige cafétjes en bars. Als je uitgeput bent van je lange tocht door de straten zijn er ook knusse cafétjes waar je kunt genieten van theater of stand-up comedians zoals ‘Cafe Tocado’, of waar je rustig een boek kunt lezen uit de grote boekencollectie zoals in ‘Ubik Café’.

 

 

Rond 9-10 is het etenstijd in Valencia en is het weer tijd om van de heerlijke restaurantjes te genieten. Het zal nu een stuk drukker zijn op straat, maar dat maakt het alleen maar gezelliger! Na het eten kun je uit gaan in de vele uitgaansgelegenheden. Je kunt genieten van een drankje in de funky underground disco ‘Gato Negro’ of de hele nacht door feesten in de discotheek ‘Excuse’. Er is genoeg keus voor iedereen met zijn eigen voorkeuren, loop rond, praat met de locals en dan krijg je vanzelf een onvergetelijke avond!

ruzafa valencia