Het oude centrum van Valencia

centrum valencia

Valencia is goed te doen met de benen, maar met alle wijken, oud en nieuw, heeft de stad toch een behoorlijke oppervlakte. Daarom is het goed om te weten waar alle wijken van Valencia zitten, omdat elke wijk wel zijn eigen pareltjes heeft. Maar het populairste en misschien wel het belangrijkste deel van Valencia is het centrum, het oudste deel van de stad.  

Ciutat Vella

 

Het centrum, ook wel Ciutat Vella genoemd (oude centrum), bevat alles wat je nodig hebt om Valencia mee te maken. Verschillende culturele uitjes, heerlijke tapas, gezellige cafétjes en veel internationale toeristen en studenten, ook leuk om mensen te leren kennen dus! Uiteraard is het eten en drinken wel een stuk duurder in het centrum omdat het een stuk meer toeristisch is, maar het is het zeker waard om er lekker wat te drinken en van de Spaanse cultuur te genieten. Wat ook goed is om te onthouden is dat overal in het centrum ‘Paella’ wordt aan geboden. Maar dit authentiek Valenciaanse gerecht wordt op de toeristische plekken vaak niet op de echte traditionele manier bereid en betaal je er een klein fortuin voor. Waar je wel echt van deze specialiteit kunt genieten kun je hier vinden. 

Geschiedenis

De geschiedenis van Valencia is niet alleen rijk, maar ook heel erg oud. Het begin van Valencia gaat terug tot wel 2100 jaar geleden waar het begon als een Romeinse kolonie onder de naam “Valentia Edetanorum”. Het was een belangrijk strategisch punt voor het Romeinse rijk door de liggen bij de rivier Turia en de zee. De kolonie werd steeds groter maar werd meerdere malen veroverd door verschillende culturen en geloven, onder anderen de Arabieren. Daardoor was het islam een groot onder deel van Valencia en zijn er nog steeds restanten te vinden van de moskeeën die er gebouwd waren. Nadat de Catalanen Valencia hadden heroverd werden de moskeeën gereformeerd tot Christelijke kerken, zoals de Iglesia de Santa Catalina. Veel kerken zijn later gerestaureerd of herbouwd door opstanden en oorlogen, maar veel staat er ook nog precies te vinden zoals het er een paar decennia geleden ook stond.

 

Omdat Valencia zo’n belangrijk punt was in Spanje werd de stad steeds groter en groter, waardoor het verdeeld moest woorden in verschillende wijken. Zo had je bijvoorbeeld het centrum, maar ook andere belangrijke delen zoals Ruzafa. In de Gouden eeuw van Valencia (die begon in de 15e eeuw) zijn die wijken steeds drukker en groter geworden door het economische succes van de stad. Zelfs tot niet lang geleden zijn er nieuwe districten bij de stad gekomen zoals Benimaclet in 1878. Maar het centrum blijft nog steeds voor toerisme samen met het strand 1 van de belangrijkste districten voor Valencia, met al haar kunst en cultuur daar bij. 

centrum valencia

Wat te doen in het centrum?

 

Het centrum van Valencia zit bom vol met dingen te doen en te zien. Van overheerlijke restaurantjes tot de mooiste kunst van ‘Gyoza’, je kunt je hier niet vervelen. Wat in ieder geval niet te missen is in het centrum is het Mercado Central. Deze grote markt wordt gebruikt door de locals van Valencia om alle verse producten in huis te halen. Je kunt hier alles vinden, van heerlijke Jamón Ibérico tot verse groenten.

Ook in het centrum is het indruk wekkende Plaza de Toros, waar het beroemde ‘bull fight’ arena staat. In dit Colosseum achtig gebouw worden nog steeds stieren gevechten gehouden, maar ook evenementen en optredens. Als er iets wordt georganiseerd is het ‘t zeker waard om er een kijkje te nemen!

Overal zijn leuke tentjes te vinden waar je lekker kunt gaan lunchen of een drankje kunt pakken. Neem vooral je tijd als je hier rond loopt om rustig alles te bekijken want er is genoeg te zien! Wil je overal langskomen? Doe dan onze wandelroute door het centrum van Valencia!

 

 

Tip! Neem ook een kijkje op onze bezienswaardigheden pagina om te kijken wat er nog meer te beleven valt in het centrum en de rest van Valencia!