Valencia CF, hét voetbal team van Valencia!

stadion valencia

Naast cultuur en eten is Valencia ook een stad van sport en prestatie, dankzij hun trotse voetbal team Valencia CF. Valencia CF is als trotse winnaar van onder andere de UEFA cup en 9 keer de Copa del Rey moeilijk te overwinnen in hun stadion Mestalla. Het indrukwekkende stadion is daardoor niet alleen beroemd in Valencia maar ook door heel Spanje. Verschillende bloedstollende wedstrijden zijn hier gespeeld en het stadion is zelfs gedeeltelijk verwoest en gerenoveerd na de Spaanse burgeroorlog in 1936. 

Stadion Mestalla

Op 20 mei 1923 werd het stadion van Valencia geopend, ontworpen door de architect Francisco Almenar Quinza, met een wedstrijd tussen Valencia CF en Levante UD. Levante UD wordt als de tweede voetbal club gezien in Valencia, doordat Valencia CF zo succesvol is gestegen en Levante UD gedegradeerd werd tot de sugunda division. Maar dat betekend niet dat Levante UD niet alsnog veel supporters door Valencia heen heeft.

De eerste wedstrijd tussen Valencia CF en Levante UD werd door de thuisclub gewonnen met 1-0. Na het success van de voetbal club werd het stadion 4 jaar later uitgebreid tot een 17.000 plaatsen tellende stadion. Helaas werd dit stadion in de Spaanse burgeroorlog erge schade aangericht en moest het in de jaren 40 gerenoveerd worden. Bij de renovatie werd het stadion nog groter uitgebreid tot een capaciteit van 45.000 plaatsen. Maar het stadion werd niet alleen internationaal gebruikt, in 1959 speelde Valencia CF tegen het Engelse team Nottingham Forrest in de Europa Cup. Later in 1982 was Mestalla 1 van de stadions waarin werd gespeeld tijden het WK. Tussen 1969 en 1992 werd het stadion vernoemd naar de toen der tijd president van de club Luis Casanova, maar in 1992 kreeg het stadion zijn eigen naar terug op wens van Casanova zelf.

 

Het stadion Mestalla bevindt zich op Avenida de Suecia.

 

Het nieuwe Mestalla stadion

 

De plannen voor het nieuwe stadion werden op 10 november 2006 onthuld door de voormalige president Juan Soler samen met een korte film over het stadion die in het Museu Príncipe Felipe in Valencia werd gepresenteerd. Het werk op Nou Mestalla is in augustus 2007 begonnen. Het was te voltooien in de zomer van 2009, op tijd voor het seizoen 2009-10, maar door financiële problemen werd deze datum nooit ontmoet.

Op 12 december 2011 heeft de club aangekondigd dat het een overeenkomst met Bankia had onderhandeld om het stadion te voltooien en de oude Mestalla-eigendom naar de bank over te dragen.  Ze hadden verwacht om het stadion in ongeveer twee jaar te voltooien, maar deze deal viel later ineen.

Op 13 november 2013 heeft Valencia een geactualiseerde herontwerp aangekondigd door Fenwick Iribarren Architects. Het nieuwe ontwerp verminderde de capaciteit tot 61.500. Het verminderde ook de ondergrondse parkeerplaats en verminderde het volledige dak van het originele ontwerp en de uitgebreide gevel. Er waren ook herontwerpen van de interieurinrichting. Geen datum is gegeven voor wanneer de bouw opnieuw zou starten. De constructie is echter sindsdien niet verlengd.

Op 3 oktober 2017 kondigde Valencia aan dat zij met de gemeenteraad van Valencia begonnen met onderhandelingen om het project te verlengen en het bouwproces van Nou Mestalla te voltooien.

Het stadion zal 20.000 zitplaatsen verliezen in vergelijking met het originele ontwerp.

 

Op 26 mei 2008 hebben vier bouwarbeiders hun leven verloren na de ineenstorting van sommige steigers op de Nou Mestalla-site. Om 28.00 uur, riepen de UGT en CC.OO. vakbonden een stilte van vijf minuten voor de tragedie, die in de Valenciaanse Gemeenschap in alle sectoren van de industrie werd waargenomen.

 

Geschiedenis Valencia CF

Op 18 maart 1919 werd Valencia CF opgericht in de Torino bar in Valencia door de eerste president en medeoprichter Octavio Augusto Milego Diaz. Voor het team in het beroemde Mestalla stadion speelde was het Algiros stadion hun thuis basis, maar ze lieten dat in 1923 achter zich voor het nieuwe gebouw. In 1928 werd Valencia ingedeelde in de Segunda Devision bij het begin van de landelijke competities. Maar na succesvolle jaren werd de club in 1931 gepromoveerd tot het hoogste niveau, de Primera Devision, waar het team bleef spelen tot de Spaanse burgeroorlog in 1936. In de jaren 40 na de burgeroorlog werd de Primera Devision weer gestart en mocht Valencia weer mee doen. Het stadion Mestalla werd weer opgebouwd en het duurde niet lang tot Valencia CF de Copa del Rey won in 1941 en eindigde 3de in de Liga. Na deze overwinning kwam Valencia CF in haar gouden tijdperk terecht. Ze werden voor het eerst kampioen van Spanje met een record van 85 goals in 26 wedstrijden. Valencia legende Mundo werd topscoorder in Spanje met 27 doelpunten. Van alle overwinningen wist alleen Atletico Madrid in Mestalla te winnen, wat het stadion en het team een grote reputatie gaf.

 

Het tijdperk van Luis Casanova

De jaren 50 waren minder succesvol dan de jaren daarvoor. Tijdens de Copa del Rey in 1951 verloor Valencia tegen Barcelona. Op 20 juni 1954 kwam Valencia terug en pakte ze de prijs tegen FC Barcelona (3-0), de wraak voor de verloren finale drie jaar eerder. Dit was helaas het einde van het glorieuze tijdperk onder Luis Casanova, de president die vanaf de begin jaren 40 de club leidde. Bekende en belanrijke spelers in de jaren 50 bij Valencia waren Quique, Socrates, Puchades en Fuertes. In 1954 werd de legendarische keeper Quique bekend om zijn beroemde foto waarbij hij op het lat van het doel ging zitten. Dit beeld gaf de superioriteit van Valencia weer. 

Een andere grote speler was 1 van ons eigen grond, de Nederlander Faas Wilkes, die met zijn dribbelkunsten Mestalla volop liet genieten. Mestalla werd in deze tijd uitgebreid tot 45.000 plaatsern en werd een van de beste stadions van Spanje. Helaas werden de jaren 50 tragisch afgesloten, nadat in 1957 de stad overstroomde met als gevolg een grote sportieve en economische terugval voor de club.

 

Het Europese succes

In 1961 kwam ster speler Waldo naar Valencia CF. Met het team gingen zij voor de Jaarbeursstedenbeker (De voorloper van de UEFA Cup). In 1961–62 seizoen, Versloeg Valencia Barcelona in de finale. De 1962–63 editie van de Jaarbeurssteden beker moest Valencia tegen de Joegoslavische club Dinamo Zagreb, Wat de Valencianen ook wonnen. Valencia speelde weer in de  Jaarbeurstedenbeker finale in het 1963–64 seizoen, Maar was verslagen met 2–1 door Real Zaragoza.

Voormalig twee keer winner van het Europese voetballer van het jaar prijs Alfredo Di Stéfano werd ingehuurd als coach van het team in 1970, en nam het team gelijk mee omhoog naar hun 4de La Liga kampioenschap. Daardoor kwam Valencia in kwalificatie voor het Europese Cup, waarbij ze tegen de andere kampioenen van Europa werden gespeeld. Valencia haalde de derde ronde in de 1971–72 competities voor ze verloren tegen de Hongaarse kampioen Újpesti Dózsa. Valencia won de Copa del Rey cup weer in het 1978–79 seizoen, en won ook de Europese Cup in het volgende seizoen na het verslaan van de Engelse club Arsenal in de finale.

 

Degradatie
In 1982 benoemde de club Miljan Miljanić als hoofdcoach. Na een teleurstellend seizoen eindigde Valencia op de 17e plaats en werd geconfronteerd met zeven wedstrijden die ze moesten spelen. Koldo Aguirre vervangde Miljanić als coach, waarbij Valencia nauwelijks verbeterde en vertrouwde op gunstige resultaten van andere teams om hun eigen overleving te behouden. In de seizoenen 1983-84 en 1984-85 was de club zwaar in de schuld onder het voorzitterschap van Vicente Tormo. De club bereikte uiteindelijk ‘rockbottom’ toen het op het einde van het seizoen 1985-86 verschillende interne problemen mee maakte, zoals onbetaalde speler- en personeelslonen en slechte moraal. De club had een schuld van over 2 miljard peseta’s. Andoni Zubizarreta rondde zijn carrière met Valencia af en Arturo Tuzón werd de nieuwe clubpresident gemaakt. Hij hielp Valencia terug te keren naar La Liga. Alfredo Di Stéfano keerde in 1986 terug als hoofdcoach en Valencia won weer promotie na het seizoen 1986-87. Di Stéfano bleef als coach tot het seizoen van 1987-88, toen het team 14e in La Liga eindigde. Bulgaarse voorwaarts Luboslav Penev is in 1989 bij de club aangesloten, omdat Valencia erop gericht was hun plaats in La Liga te consolideren. Guus Hiddink werd in het seizoen 1991-92 aangesteld als hoofdcoach en de club eindigde vierde in de competitie en bereikte ook de kwartfinale van de Copa del Rey. In 1992 werd Valencia CF officieel uitgegroeid tot een sportbedrijf, en behield Hiddink tot 1993 als hoofdcoach. Braziliaanse coach Carlos Alberto Parreira, die nieuw was van het 1994 FIFA World Cup met het Braziliaanse nationale team, werd in 1994 de manager van de Mestalla. Parreira heeft de Spaanse doelman Andoni Zubizarreta en Russische voorspeler Oleg Salenko, evenals Predrag Mijatović, direct ondertekend, maar kon niet de resultaten produceren de van hem verwacht werden. Hij werd vervangen door de nieuwe coach José Manuel Rielo.

 

Valencia terug naar de top

Valencia begon het seizoen 1999-2000 door een andere titel te krijgen door Barcelona te verslaan; de Supercopa de España.  Valencia eindigde derde in de competitie, vier punten achter de kampioenen Deportivo de La Coruña en gelijk met de tweede plaats Barça. Het grootste succes van het team was echter in de UEFA Champions League; voor de eerste keer in zijn geschiedenis bereikte Valencia een finale van de Europese Cup. In de finale in Parijs op 24 mei 2000 versloeg Real Madrid Los Che (de vrienden) met 3-0.

 

Valencia begon het Liga seizoen op de juiste voet en was top van de competitie na tien wedstrijden. Echter, na de kerstvakantie begon Valencia te betalen voor de hoge kosten die zo'n belangrijke competitie als de Champions League vereist. Valencia had twee Europese kampioenschappen in de rij gekregen. In 2003/2004 won Valencia CF de UEFA cup, de winst ging naar het Mestalla en de gemeente en trok zo de schulden recht, maar waren nog niet uit alle financiële schulden.

 

 

Na jaren lange schulden kondigde in 2014 de club aan dat Singaporese miljardair de nieuwe hoofdaandeelhouder werd van de voetbal club. Er wordt verwacht dat hij een serieuze investering in de ploeg zal doen, een budget verhoging zal invoeren en om het nieuwe Mestalla stadion af te maken. 

valencia stadion

Financiële situatie van Valencia CF

De Valenciaanse top voetbalclub zit al jaren in de schulden. In de jaren 80 dreigde ze zelfs failliet te gaan, wat ook weer in 2002 gebeurden.  In 2004 een schuld van 120 miljoen euro hadden ze in 2005 maar een omzet van 90 miljoen. De reden voor de schulden zijn vooral door mismanagement en de steeds hogere kosten van de spelers door het succes door de jaren heen. Valencia betaalde in 2005 rond de 85 miljoen euro aan salarissen, in 2006 is dit teruggedrongen tot 82 miljoen euro. Mede door de hoge salarissen is afgelopen jaar een maximumsalaris van 1,5 miljoen euro per jaar vastgesteld per (nieuwe) speler. In de zomer van 2006 werd ongeveer 48 miljoen euro uitgegeven aan het aantrekken van nieuwe spelers, waaronder Joaquín, die 28 miljoen koste, Morientes, 5 miljoen, Del Horno 6 miljoen en Tavano 9 miljoen. De president van de club, Soler, heeft aangegeven dat mocht Valencia de kosten niet kunnen betalen hij vanuit eigen kapitaal een deel zou betalen. Valencia CF heeft door deze aankopen ruim 20 miljoen besteed boven het budget, en hoopt dit terug te verdienen door extra inkomsten uit de Champions League. Valencia heeft voor seizoen 2006/2007 de omzet begroot op rond de 115 miljoen euro.

 

Ook is met de verkoop van Mestalla enkele honderden miljoenen gemoeid. Voor het nieuwe stadion is ruim 350 miljoen euro nodig om het te bouwen, en met het totale project zal Valencia CF 100 miljoen euro netto verdienen, doordat de gemeente Valencia meebetaalt aan de kosten. De grond van het huidige Mestalla is alvast verdeeld in verschillende delen bestemd voor groen en appartementencomplexen. Per stuk worden dezen voor minimaal 90 miljoen euro verkocht, waar president Soler al het eerste deel heeft gekocht voor de minimumprijs. De financiële schuld zal dus door de verkoop van Mestalla en aanbouw van Nuevo Mestalla betaald worden. Mocht dit project niet geheel volgens financieel plan verlopen hoeft de club zich overigens geen zorgen te maken, president Soler is tevens eigenaar van de club en zijn waarde wordt geschat op minimaal 1,4 miljard euro.

 

Club logo

Het logo van Valencia CF bestaat uit 2 onderdelen; De Senyera, de nationale vlag van Valencia, en een vleermuis. De vleermuis staat al eeuwen symbool voor de stad Valencia en is ook terug te vinden op het stadsembleem. De originele vlag, bestaande uit rood gele strepen en een blauw vlak met een kroon, stamt uit vorige eeuwen toen Valencia nog een koninkrijk was en deel uitmaakte van het Koninkrijk Aragón. De andere club uit Valencia, Levante UD, heeft een logo dat veel op Valencia CF lijkt, alleen is het geel verruild voor blauw.

De kleuren die het team dragen begonnen met geheel witte tenues, wat overgenomen was van Engelse handelaren die overkwamen voor de vruchten handel in Valencia. In de loop der jaren werden de witte broeken vervangen voor zwarte. Als het team uit speelt spelen zij in het algemeen in het oranje, wat de toonaangevende kleur voor de regio Valencia is. Dit komt omdat oranje de kleur is van de sinaasappel, de fruit dat symbool staat voor de stad. In de geschiedenis is de kleur oranje wel vaak uitgeweken in de outfits, soms werd namelijk ook de vlag van Valencia in het tenue verwerkt.

 

Vleermuis logo

Valencia en de Balearen werden in de eerste helft van de 13e eeuw veroverd door koning James I van Aragon. Na de verovering gaf de koning de status van onafhankelijke koninkrijken van wie hij ook de koning was (maar ze waren onafhankelijk van Aragonese wetten en instellingen).

De unieke gekroonde letters "L" naast het schild werden verleend door koning Peter de Ceremonious. De reden van de letters was dat de stad twee keer aan de koning loyaal was geweest, dus twee keer een letter "L" en een kroon voor de koning.

Er zijn verschillende mogelijke verklaringen voor de vleermuis; een is dat vleermuizen simpelweg gewoonlijk in het gebied zijn. De tweede theorie is dat op 9 oktober 1238, toen James op het punt stond om de stad binnen te vallen en opnieuw te heroveren van de Mooren, hij een vleermuis op de top van een toren zag. Hij zag dit als een goed teken. Toen hij de stad veroverde, werd de vleermuis aan het wapen toegevoegd.

 

In mei 2013 was er een melding dat DC Comics een juridische zaak tegen de club begon, en beweerde dat het nieuwe vleermuis logo te vergelijkbaar was met Batman. De club gaf een verklaring af waarin werd verklaard dat het van plan was om een vernieuwde versie van het vleermuislogo te gebruiken voor een reeks vrijetijdskleding en om toestemming van het Bureau voor harmonisatie van de interne markt te vragen, maar de aanvraag werd verwijderd nadat DC Comics een bezwaar had ingediend, geen rechtszaak.

 

Erelijst

Europacup II

Aantal keer gewonnen: 1

Jaar: 1980

 

UEFA cup

Aantal keer gewonnen: 1

Jaar: 2004

 

UEFA Super cup

Aantal keer gewonnen: 2

Jaar: 1980, 2004

 

EUFA Intertoto cup

Aantal keer gewonnen: 1

Jaar: 1998

 

Pequeña Copa del Mundo

Aantal keer gewonnen: 1

Jaar: 1966

 

Jaarbeursstedenbeker

Aantal keer gewonnen:  2

Jaar: 1962, 1963

Spaans landskampioenschap

Aantal keer gewonnen: 6

Jaar: 1942, 1944, 1947, 1971, 2002, 2004

Copa del Rey

Aantal keer gewonnen: 9

Jaar: 1941, 1949, 1954, 1967, 1979, 1999, 2008

 

Supercopa

Aantal keer gewonnen: 2

Jaar: 1999