Transport in Valencia

Valenbisi (fiets)

Valencia heeft haar eigen fietsverhuur systeem genaamd Valenbisi. Wat dit inhoud is dat er op 275 verschillende punten in de stad fietsenstallingen staan waar je een fiets vandaan kunt halen (indien je een lange of korte termijn kaart hebt aangeschaft). Wanneer je klaar bent met de fiets kan je deze  weer achterlaten op een van de 275 punten in de stad. Het systeem is zeer handig wanneer je even van A naar B wilt gaan. Bij de Valenbici punten kun je een lange termijn kaart (abonnement) aanschaffen of, wat voor vakantiegangers interessanter is, een korte termijn kaart aanschaffen van bijvoorbeeld een week.

 

Kosten:

Korte termijn kaart
• Te koop bij een Valenbisi punt
• 7 dagen geldig
• € 13,30 voor de kaart, wanneer je de fiets pakt zijn de eerste 30 minuten van de fiets gratis, 30-60 minuten langer is € 1,04, elke 60 minuten extra is € 3,12

 

Lange termijn kaart
Online te bestellen op de Valenbici website
1 jaar geldig
€ 29,21 voor de kaart, wanneer je de fiets pakt zijn de eerste 30 minuten van de fiets gratis, 30-60 minuten langer is € 0,52, elke 60 minuten extra is € 2,08

 

Het is aan te raden om de Valenbisi app te downloaden zodat je altijd kan zijn waar de Valenbisi punten zich bevinden. Als je niet extra wilt betalen na de 30 minuten gratis kun je tactisch rijden en zorgen dat je binnen 30 minuten je fiets omwisselt voor een andere fiets op één van de punten. Op deze manier heb je dan weer 30 minuten gratis en omzeil je de extra kosten!

 

Taxi

De taxi in Valencia is een erg handig vervoersmiddel. Het voordeel van de taxi’s is het feit dat er zeer veel taxi’s zijn in Valencia. Wanneer je je in de stad bij een (redelijk) grote weg bevind hoef je vaak niet langer dan 2-3 minuten te wachten voordat je in een taxi zit! Ook in de nacht is dit het geval.

 

Daarnaast zijn de taxi’s een stuk goedkoper dan in Nederland en zal je niet snel meer als 10 euro hoeven uitgeven tenzij je naar buiten de stad reist. Wanneer je dus met meerdere personen in de taxi zit en de rekening verdeeld zal je nooit heel duur uit zijn!


Metro

Het metro netwerk van Valencia is zeer uitgebreid en kan je vaak erg nauwkeurig brengen. Daarnaast loopt het metronetwerk tot ver buiten de stad dus ook wanneer je bepaalde plekken buiten de stad gaat bezoeken is het aan te raden om te kijken of de metro je wellicht in de buurt kan brengen!

 

Verder stopt de metro ook nog eens direct onder het vliegveld en brengt je binnen 15-30 minuten in de stad (afhankelijk van waar je uit moet stappen). Het is daarom aan te raden met de metro te reizen vanaf het vliegveld indien je niet al te veel bagage meebrengt.

 

Kosten:

Enkeltje centrum Valencia-Vliegveld (of andersom): €4.90

Één rit in de metro binnen de stadszone: €1.50 (+ eerste keer €1 extra voor de kaart, hierna kun je je volgende ritten op deze kaart opladen)

 

Bus

 

De bus in Valencia heeft een uitgebreid netwerk. De bus reist zowel door het centrum als de buitenwijken van Valencia. Een kaart voor de bus kost €1.50 en ook is het mogelijk om bijvoorbeeld een 10-ritten kaart te kopen. Deze kost de eerste keer €10, je betaalt namelijk €2 voor de kaart, en bij de volgende keer opladen €8 voor 10-ritten. Handig om te weten is dat je met meerdere mensen op dezelfde kaart kunt inchecken. Ben je bijvoorbeeld met twee personen kun je dezelfde kaart 2x scannen in de bus! Wanneer je uitstapt hoef je je kaart niet uit te checken.